Începând de la cine-concertul Prin Făr’ de Loc în Făr’ de Vreme din 2014, artistul timișorean Daniel Dorobanțu își poartă ascultătorii într-o călătorie de basm neîntreruptă. Videoclipul Creanga de Aur este un nou popas în această explorare onirică unică în peisajul muzicii românesti.

Pe 18 octombrie 2015, Daniel Dorobanțu a concertat timp de 8 ore fără oprire, în fața a peste 500 de oameni, adunați în biserica romano-catolică Elisabetin din Timișoara. Liniștea Cuprinsurilor, albumul înregistrat live cu aceasta ocazie, conține și piesa Creanga De Aur.

Interpretată împreună cu Cristian “Sol Faur” Popescu (chitară), Creanga De Aur este o meditație asupra alinării. Daniel Dorobanțu este interesat de efectul de liniștire al muzicii. Rolul muzicianului este de a înlesni conectarea ființei la curgerea cosmică. 

Proaspăt lansat pe canalul de YouTube al artistului, noul videoclip combină tehnica fotografică clasică cu texturi vizuale generate matematic. În centrul lucrării este portretul fluid al lui Sarah Bleich, pianistă, keyboard player, fotografă și ilustratoare, cu care Daniel Dorobanțu si trupa Thy Veils au inceput sa colaboreze de curând. Ținuta personajului este o creație Anita Ramona, stilistă și fashion designer din Timișoara, cunoscută pentru colaborările cu Thy Veils și Negură Bunget.

La fel ca în lumea basmelor, trecutul, prezentul și viitorul sunt reprezentate simultan. În Creanga De Aur am cautat starea de plutire atemporală care te duce spre limanul tainelor. Acea zonă misterioasă, dincolo de cuvinte, dincolo de ‘orice’, dar pe care toți o presimțim”, declară Daniel Dorobanțu.

Nu întâmplător, titlul piesei este inspirat din scrierea lui Mihail Sadoveanu. Creanga De Aur (1933) este un roman mitic, contemplativ, despre un spațiu arhaizat, ‘o lume dincolo de lume’.

În paralel cu această lansare, Daniel Dorobanțu lucrează intens la un nou material Thy Veils. Sun Sun, primul single de pe acest album, anunță o schimbare dramatică de stil. Anul Nou il va prinde pe Daniel Dorobanțu muncind din plin la Evoke Vastness, un eveniment inedit în mediul online. Se anunță trei zile de streaming audiovizual, dj set-uri, concerte live si noi lansări-surpriză, între care o compilație care reunește artiști din 10 țări, realizată în colaborare cu Humming Frequencies, blog muzical din Marea Britanie.

De la debutul său în 1995, Daniel Dorobanțu a produs 11 albume de studio, numeroase lucrări de artă video, instalații, spectacole live și experimente multimedia. Thy Veils, inceput ca proiect de studio, a devenit in 2008 ansamblu sincretic prin cooptarea altor artiști. Thy Veils e singura trupă din România invitată la Festivalul Sziget timp de trei ani consecutiv: 2014-2016.

www.dorobantu.com
www.facebook.com/danieldorobantuart
www.youtube.com/dorobantu