În 18 Noiembrie 2013, Thy Veils lansa “Lumine“, cel mai bine primit album de studio din istoria de 18 de ani a proiectului muzical timișorean. A marcat trecerea trupei în zona fusion și de artă sincretica (muzică, video, dans). La realizarea sa au colaborat 11 muzicieni. Trei ani și cinci videoclipuri mai târziu, Thy Veils lansează Noctilucent.

Este a șasea lucrare de video-art ce acompaniază și întregește muzica de pe Lumine. Asemeni lucrărilor anterioare, noul video este contemplativ în abordare și experimental în formă.

Noctilucent redă priveliștea unui ținut muntos prin ochii unei păsari, în zbor de noapte lent. Printr-un proces luminos, muntele survolat devine evanescent. Plutind în peisajul oniric, călătorul se întovărășește cu muzica și devine povestitor al propriei povești.

Un munte magnific scăldat în lumina lunii. Înfășurate în meteori, Nebuloase aruncă umbre luminoase către Pământ. Lumina e mereu acolo. Chiar și când dormi. Chiar și când nu o vezi. Visătorii își pun dorințe. Vor să audă, să știe, să vadă ceea ce era ascuns. Trebuie doar sa închizi ochii și să-ți lași neuronii să se aprindă. Lumina intră prin fiecare crăpătură a realității tale” spune o parte din povestea diafană ce însoțeste videoclipul. 

Produs de Daniel Dorobanțu, Noctilucent este un clip meditativ, care trimite către o realitate mai adâncă și invită la mirare asupra naturii misterioase a luminii. Fie că vine de la stele sau dinlăuntrul nostru.

Thy Veils a lansat de curând single-ul Sun Sun, care anticipează un nou sound și o direcție mai aventuroasă a viitorului album ce va aparea in 2017. Deasemenea, trupa urmează să lanseze video-ul “Marea Cea Mare”, piesă produsă în colaborare cu Negură Bunget și aparută deja pe albumul “Zi” al acestora.

Anul Nou il va prinde pe Daniel Dorobanțu, fondatorul Thy Veils, și pe colaboratorii săi muncind la Evoke Vastness, un eveniment inedit în mediul online. Se anunță trei zile de streaming audiovizual, dj set-uri, concerte live și lansări-surpriză. Thy Veils e singura trupă din România invitată la Festivalul Sziget timp de trei ani consecutiv: 2014-2016.

Noctilucent:
Daniel Dorobanțu – instrumente electronice, aranjament, producție
Manuela Marchiș – voce
Alexandru Shanyio Hegyesi – dulcimer
Attila Lukinich | DSPro – mixing, mastering